Wanda’s bonte was – november 2022

Inhoud

Wanda zit een gevangenisstraf uit omwille van illegale straatprostitutie en het dealen van drugs. Ze krijgt nu haar laatste kans om vroeger vrij te komen. Voorwaarden: een job hebben, deze een maand houden en onberispelijk door het leven gaan. Wanda gaat aan de slag in een wasserette die op sterven na dood is en dreigt te sluiten nog voor de maand om is. Wanda’s ex-pooier, ex-dealer en ex-celgenote dagen op en strooien roet in het eten. Wanda is gelukkig vastbesloten om haar laatste kans met beide handen te grijpen en probeert de wasserette te ‘pimpen’ en zo nieuwe klanten te werven. Dit alles leidt tot knotsgekke en hilarische situaties in een omgeving vol wasmachines, strijkijzers, wasgoed, waspoeder, water en schuim!

De schrijver: Pol Anrys

Met 60 toneelkringen per seizoen in Vlaanderen en 20 in Nederland die een van zijn toneelstukken spelen is Pol momenteel de meest gespeelde toneelauteur in het amateurtheater in Vlaanderen !

Er zijn minder amateurtoneelverenigingen die de voorbije 20 jaar nog geen stuk van Pol hebben gespeeld dan kringen die dat reeds wel hebben gedaan. “

Oudere “ titels als “Comme chez Swa” , “Martha en Mathilda” en “Per(r)ongeluk” worden nog vaak gespeeld, maar de fakkel wordt ondertussen vlot doorgegeven aan recentere stukken als “In de Sacoche” en “De kat in de kelder” die momenteel pieken met ieder jaarlijks 15 à 20 kringen die deze stukken op de planken zetten. Andere titels van de hand van Pol zijn “Kuuroord Fontina”, “Wanda’s bonte was”,

“Vier op een rij”(Handen Omhoog!), “Te laat”, “O(p)paal”, “De zevende zonde” en “De klokkenluiders”. Zijn nieuwste creatie “Op het verkeerde been” lijkt eveneens een hit in theaterland te gaan worden.

Een ander handelsmerk van Pol is dat hij zijn stukken steeds in een andere omgeving laat plaatsvinden en als het even kan niet in de doorsnee woonkamer. Ga maar na: … de keuken van een restaurant, een wassalon, een kuuroord, in de hemel, onder spoorwegbruggen, in een oud hotelletje, in een handtassenwinkel, in een kelder, in een klokkentoren enz.

Zoals mag blijken met “slechts” 14 volavondstukken op ruim 20 jaar tijd schrijft Pol gemiddeld maar één stuk om de één à twee jaar, wat niet echt veel is. Maar door een heel druk professioneel bestaan en het feit dat hij “kwaliteit” wil brengen, wat de nodige tijd vergt, is het schrijven van meer stukken voorlopig niet haalbaar.

De regisseur: Tina De Bisschop

Via een workshop in de Ploter en een omweg via Bronks theater, kwam ze reeds op jonge leeftijd in contact met toneel. Ondertussen staat ze al 25 jaar op de planken en vertolkte ze rollen bij verschillende verenigingen in de buurt; Toneel Tijl Ternat, De Motoen, Prutske, Hoger Op en 10 jaar geleden een rol bij ons eigen KVL. Met Toneelatelier Aalst stond ze in 2019 op het Landjuweel festival.

Op DvM humaniora geeft ze als leerkracht ook de toneelmicrobe door. Ze begeleidt het seminarie toneel/ improvisatie en maakte samen met collega’s en leerlingen bestaande stukken en zelf gecreëerde voorstellingen. Wanda’s bonte was is haar regiedebuut buiten de schoolmuren.

Tina vertelt:

Een goeie vriend, tevens een geweldige regisseur, zei me: “Wij zijn zoveel avonden bezig met het creatieproces, zoveel maanden aan één stuk hard werken. Het publiek moet het hoogstens enkele uren verdragen.” Focus op het proces dus. En dat deden we. Vanaf de eerste repetities werd duidelijk dat het een gezellige, aangename en talentvolle bende was. De tekst werd onder handen genomen en naar onze hand gezet. We brainstormden er op los. De personages vormden we in overleg. Hoe verhouden ze zich tegenover elkaar? Hoe kleden ze zich? Wat willen ze van elkaar? Een grondig onderzoek werd gestart en is nu nog steeds in volle gang, u ziet het voor uw neus gebeuren. Want de rollen werden herverdeeld, zelfs tot de laatste weken, de personages kregen meer en meer kleur en alle obstakels werden overwonnen. Ziet u trouwens dat er heel wat eerste keren gaande zijn? Veel spelers zetten met deze productie hun eerste stappen op de bühne, maar ook ervaren spelers ziet u in een totaal nieuwe rol. Ons applaus waard.

Work hard, play hard. Dat was het absoluut tijdens de voorbije maanden. En nu is het showtime. Tijd om ons harde – maar plezante – werk aan u te tonen. En uiteraard hopen we dat u ons spelplezier van het podium ziet spatten. Dat u merkt hoe we ons amuseerden met het vormgeven van Wanda’s bonte was. Dat u ook voelt hoeveel wij gelachen hebben tijdens het heerlijke proces en u misschien ook uw lach niet kan bedwingen. U mag lachen. Luid zelfs. Want is het niet dat wat we meer dan ooit nodig hebben vandaag? Geniet van uw ontspannende toneelavond, lief publiek.

Cast

Silvy Rossignol Wanda Wasteyn
Elias Van Den Broeck Vladimir De Wachter
Chantal Keymolen Gevangenisdrectrice
Nelly Ancaer Tante Germaine
Marc Van Droogenbroeck Richard
Tim Brants Patrick
Nick Bronselaar Boris
Inge De Bruyn Victoria
Anouk De Luyck Tamara Achmatova
Arthur Declercq Vincenzo
Birgit Bruynooghe klant in de wasserij
Rudi Provoost politieman chef
Emma Lievens, , Bruno Bailius gangsters
Eddy D’hoe buurman
        Welkom door Finn Adrianssens

Crew

Deco, licht en geluid Roger Schelfhout, Willem De Bruyn, Christian Cocu, Jan & Pieter De Bisschop, Elias Van Den Broeck, Louis Van Beneden, Eric Verheecke, Paul De Bischop, Danny De Handschutter
Muziek gemaakt Mattias Biesbrouck
Reservaties Nicole Van Vreckem
Fotoreportage Jos De Loose
Ontwerp website Hermine De Block
Regie Tina De Bisschop


Werkten verder mee:

Arno Adrianssens Anita Beeckman Frank Bronselaer Trixie Bronselaer Jasper Cardon Marina Christiaens Lieve De Lombaert Ruben De Oliveira Silva Ruth De Oliveira Silva Mieke Pierreux Anja Renette Louis Van Beneden Kristel Collet Sien D’hoe Leen De Bruyn 

Producties

2023 . 2021