Just Married – november 2023

Inhoud:

Het verhaal speelt zich af bij de familie Dhaeninck. Fernand en Angèle zijn bijna 25 jaar getrouwd en hebben twee dochters. De oudste, de wat verbitterde Marie-Jeanne, is “getrouwd” met Antoine, die helemaal geen trouwe echtgenoot is. De jongste, Yolande, is verloofd met de zoon van een geslaagd zakenechtpaar. Zij gaat wel gelukkig door het leven en staat op trouwen. Wij zijn op de vooravond van de huwelijksplechtigheid ten huize Dhaeninck waar men volop bezig is met de laatste voorbereidingen voor het huwelijk van Yolande, de jongste dochter. De aanstaande schoonouders uit een “chiquer” milieu – Meneer en Madame De Wever – komen namelijk bij de familie Dhaeninck logeren op de vooravond van het huwelijk. Moeder Dhaeninck ziet hierin de kans om haar standing wat op te krikken en het huis wordt dan ook behoorlijk overhoopgehaald ten koste van het humeur van Fernand Dhaeninck, vader van de bruid, die niets liever dan rust wil. Op de vooravond en ook op de dag zelf van de trouwpartij duiken echter allerlei onverwachte situaties op: het plotse bezoek van de oudste dochter en haar huwelijksproblemen, de taxi’s, een verkeersongeval met de bierbrouwer, Rosa (de keukenhulp) die maar niet komt opdagen, een overijverig hulpje van de lokale middenstanders dat te pas en te onpas komt aankloppen… Samengevat: “Just Married” is een vlotte komedie met gevatte dialogen. Met heel herkenbare situaties, kleinmenselijke karaktertrekjes en huiselijke conflicten die ongetwijfeld van bij het begin tot het einde op uw lachspieren zullen werken.

De schrijver: Etienne Notteboom

Geboren in Adegem en ondertussen actief gepensioneerd oud-leraar Nederlands, Engels en Kunstgeschiedenis (VISO in Mariakerke).

Midden de jaren ’80 schreef Etienne enkele wagenspelen voor straattheater en in 1986 richtte hij het  Adegems Volkstheater op waar hij als huisregisseur ontelbare stukken regisseerde.  Voor dit volkstheater schreef ook in totaal zo’n twintig theaterstukken en wagenspelen. (o.a. Adam en Eva, De klucht van de dood van Pierlala, Toeten of Blazen,  Dat volk van op den dijk, Geklaagd, Oorlog? Welke Oorlog?). De inspiratie vindt hij vooral op straat en in het gewone leven door te kijken en te luisteren naar de mensen. Hoe reageren ze, hoe praten ze of hoe gedragen ze zich? “De grote maar vooral de kleine kantjes interesseren mij”,  zo zegt hij zelf.

“Just Married” schreef Etienne Notteboom in 1998 en het werd meteen een groot succes. Het werd gespeeld door ontelbare Vlaamse amateurgezelschappen. Telkens lokt het stuk veel toeschouwers en wordt het door de acteurs met veel plezier vertolkt.  

De regisseur: Fernand Daemers

Fernand Daemers begon zijn toneelcarrière in 1990 bij Theater K77 in Waarschoot.

Hij vertolkte er verschillende hoofdrollen in tientallen stukken en werd genomineerd voor het AKVT Roelandjuweel in 2001 voor “Eenheid van Taal en Spel” met de rol als Frank in “Liefde Half om Half” van Alan Eyckborn.

Nog in Waarschoot speelde hij voor het toneelgezelschap “À la carte” in o.a.: “Wanneer trouw je met mijn vrouw?” en “Mireille en Fred”.

Voor het “Podiumhuis Waarschoot” vertolkte hij in 2014 een dubbelrol in “Sporen” van Roland Delanoy en speelde hij samen met Peter Staelens in de tragikomedie “Cloch Art”, die hij ook regisseerde.

In Aalst was hij te zien vanaf 2004 in verschillende producties van Theater Barbara (o.a. in “Familietrekjes”, “Cloch’Art”, “De zevende zonde” en in 2016, samen met Anton Cogen, in “Zondag Vaderdag”, een tragikomedie van de Engelse auteur Bob Larbey.

Voor het Aalsters Volkstheater vertolkte hij in 2014 de rol van Charles De Vis in de productie “De familie De Vis”, in “Donsj en Donsj” de rol van Adolf Daens (2015) en speelde hij de monoloog “Mijn Tooverfluit” van Anton Cogen.

Voor KT Nieuw Leven Aalst regisseerde hij in maart 2022 de tragikomedie “Friday Girls” van Paul Coppens en het Franse blijspel “Thee met honing of met citroen?” in december 2022. Deze laatste productie was wel uitzonderlijk omdat, op bevel van de auteurs,  “Thé à la menthe ou t’es citron?” (originele titel) in België niet meer door amateurgezelschappen mocht worden gespeeld. Na contact te hebben opgenomen met de auteurs en ten uitzonderlijke titel, slaagde hij erin de toelating te verkrijgen om het alsnog, eenmalig en exclusief, voor KT Nieuw Leven te mogen regisseren.

Cast

Welkom door Finn Adrianssens
 
(FER)NAND DHAENINCK:Tim Brants
Elias Van Den BroeckVladimir De Wachter
BERTHAChantal Keymolen
ANGELE DHAENINCKSilvy Rossignol
YOLANDE DHAENINCKAnouk De Luyck
DE HEER VALÈRE DE WEVERMarc Van Droogenbroeck
MADAME IRÈNE DE WEVERNelly Ancaer
JACKIE (JACQUES) DE WEVERArthur De Clercq
ROSAInge De Bruyn
MARIE-JEANNE DHAENINCKRuth De Oliveira Silva
ANTOINENick Bronselaer
SILKEEmma Lievens
PASTOOREddy Dhoe
 
Regie en tekstbewerking: Fernand Daemers
Regieassistente: Birgit Bruynooghe

Crew

Deco, licht en geluidRoger Schelfhout, Willem De Bruyn, Christian Cocu, Jan & Pieter De Bisschop,
Elias Van Den Broeck, Erik Verheecke, Danny De Handschutter, Frank Bronselaer
ReservatiesNicole Van Vreckem
FotoreportageJos De Loose
Ontwerp websiteHermine De Block

Werkten verder mee:

Arno Adrianssens, Anita Beeckman, Trixie Bronselaer, Jasper Cardon, Marina Christiaens, Lieve De Lombaert, Rudi Provoost, Brent Cocu, Mieke Pierreux, Anja Renette, Louis Van Beneden, Kristel Collet, Sien D’hoe, Leen De Bruyn

Producties

 20242022