Gooien 2010

2010 Gooien

Het stuk

De bewoners van de Petrus Bertraudestraat, zijn zeer individualistisch ingesteld. Een knik en een goedendag, meer niet. Er is de mentaliteit: ikke en de rest kan stikken. Maar op een dag verandert alles wanneer meneer Faas, de eigenaar van een huis en aanpalend stuk grond, ontdekt dat ‘Pie Bres’ de bezieler was van een bruisend buurtleven. Maar die tijd is lang voorbij. Faaswil de saaie doodse straat nu weer tot leven wekken.

Van zijn braakliggend terrein gaat hij een gezellig pleintje maken. Hij wil er voor de inwoners van die straat recreatie- en ontmoetingskansen scheppen om het buurtleven te stimuleren. Hij zal hen samen brengen om het Wij-gevoel te creëren. Dat zal hij doen door ze dagelijks te laten… petanquen.

Het is een ideale sport die door iedereen beoefend kan worden. Maar het moet een spel blijven, geen competitie. De samenkomsten moeten gebaseerd zijn op de gezelligheid en de vriendschap. Hij geeft de opdracht aan zijn huurder Leander, om de mensen uit hun ‘kot’ te krijgen.

En zo gebeurt het ook: die mensen komen buiten en stilaan herleeft de straat, er is samenhorigheid en solidariteit. Maar wat ze niet weten is dat Faas zich ook ingeschreven heeft voor een tv-programma: de verkiezing van ‘De Straat der straten’.

En terwijl die eenvoudige brave zielen hun best doen om ballen te gooien en misschien hun leven overhoop te gooien, worden ze, zonder het te weten, zèlf als speelbal gegooid in de mallemolen van de entertainmentwereld.

De schrijver

Paul Coppens

Werd geboren te Aalst in 1952.

Hij begon te acteren bij het studentencabaret “Mercurius” in Aalst, waarvoor hij ook sketches schreef. Daarna werd hij medestichter van het cabaret “Comsada”.

Hij regisseerde tevens een aantal ontspannings- en poëzieavonden.

Hij werd ontdekt door een Aalsterse amateur-toneelvereniging. Zijn leermeesters waren daar Herman Larcher, Vic Moeremans en Ronny Waterschoot.

Tijdens zijn legerdienst schreef hij een eerste toneelstuk. Het werd nooit opgevoerd, maar de basis werd gelegd.

Als acteur kreeg hij het vrij druk omwille van de vele gastrollen die hem werden aangeboden door verschillende toneelverenigingen.

Maar de pen bleef hem lokken en hij stopte enkele jaren met acteren om zich volledig aan het schrijven te wijden.

Zijn grote doorbraak in het beroepstheater kwam er met “SCHAFTTIJD” dat door het Fakkeltheater in Antwerpen werd gecreëerd in 1985. Het kende een overweldigend succes. Het stuk stond er drie seizoenen lang op het programma.

Ook de Brusselse KVS ontdekte hem. Zijn “HORA EST” ging er in 1986 in première. Het jaar nadien speelde men er “DE TUINMAN” dat de Sabamprijs kreeg.

Sinds enkele jaren heeft hij van het schrijven zijn beroep gemaakt.

Hij schreef ook voor tv. Hij was co-scenarist van de VTMreeks “Wat nu weer?!” van “Meester” en het BRTN-feulletons “Hotel Hotel” en “Alle Maten”.

Als acteur was hij ondermeer te zien in “Familie”, “Wittekerke”, “Editie”, “Samsom soap”, “Brussel Nieuwstraat”, “Alexander”.

Op dit ogenblik runt hij zijn eigen theater-productiehuis PACO PRODUCTIES.

Dit productiehuis toert al 11 seizoenen met verschillende educatieve theaterstukken doorheen Vlaanderen.

Van daaruit is het ook semi-professioneel gezelschap gegroeid dat speelt in de eigen Paco-theaterzaal Gildenhuis in Wieze.

Zijn recentste werk ‘Gooien’ is dan ook voor dit gezelschap geschreven en kende enorm succes met telkens uitverkochte zalen.

De regisseur

Stephan Aerts geboren 11 Juli 1958.

Hij begon zijn toneelcarière bij de oud leiders van Chiro Kreatien uit Liedekerke.

Deze groep werd later als “De Waag” gedoopt, hij speelde daar in meerdere stukken.

Toen de toneelgroep Verenigd Liedekerke ontstond koos hij snel om de overstap naar deze groep te maken.

Begin de jaren tachtig volgde hij, met succes, de cyclus van 4 jaar toneelacademie in brussel, met als leraar Alex Cassiers.

Stephan werd door het publiek graag gezien als speler en hoofdrolspeler, komische rollen werden zijn specialiteit. Zo vertolkte hij bij Verenigd Liedekerke belangrijke rollen in: Maak plaats mevrouw, Frankenstein, Don Camillo, Een raar meisje, Pak in stap uit, Barak faunus, Grof cru en met plezier, Zorba de kriek, Wortels…

Hij regisseerde een 5-tal wagenspelen en zijn eerste regie van een volavondstuk was in 1989: De Bemoeial, later speelden wij in zijn regie nog in 2001: De Nonnen van Navarone.

Vandaag dus zijn volgende regie: Gooien.

Cast

Silvy Rossignol als: NATHALIE
Paul De Bisschop als: LEANDER LAMBRECHT
Kristel Collet als: LILIANE KNUDDE
Robrecht De Koninck als: MARTIJN SMULDERS
Eddy D’hoe als UDO FAAS

De buren:

Patrick Verbustel als: PATRICK

Johan Coignau als:

JOOST
Gert Rossignol als: MARC
Greta Collet als:  JOANNA
Julie De Backer als: LINDSAY
Nelly Ancaer als: FRIEDA
Chantal Keymolen als: MIRANDA

Frederik De Loose als:

RAOUL
Erika Verbeiren als: YVETTE

Technische fiche

Decor & Video       Roger Schelfhout, Christian Cocu, Paul De Bisschop, Willem De Bruyn, Michel Decat, Johnny De Luyck, Louis Van Beneden, Erika Verbeiren, Jack Verhumst
Belichting en geluid       Wullem De Bruyn, Erik De Backer, Jan De Bisschop, Pieter De Bisschop
Dans       Sarah Pauwels
Rekwisieten       Leen De Bruyn, Brent Cocu
Fotoreportage       Jos De Loose
Grime       Martine Roesems
Layout en Druk       Ludwig Lievens – www.Comith.be
Productieleiding       Johan Coignau

Tekststeun     

Lieve De Lombaert
Regie       Stephan Aerts
Reservaties       Lynda Ancaer

 

Producties

2011          2009 


Onze nieuwste productie