In de Sacoche 2015

In des akoche 2015

Het stuk

Max is een brave man die een schoenmakerij uitbaat waar hij ook wat lederwaren en handtassen verkoopt. Heel zijn leven heeft hij voor zijn ouders gezorgd, maar als die zijn overleden heeft hij via internet een vrouw, Barbara, gezocht en is daar na enkele maanden mee getrouwd.

Zodra zijn handtekening is gezet blijkt zijn Barbara echter een hoogmoedig en hebzuchtig kreng te zijn die enkel voor zijn geld met Max is getrouwd en nog een dochter Laurence uit haar hoed tovert die bij hen komt inwonen.

Na weekendje rustig vissen gaan voor Max de poppen echt aan het dansen.

Wat is er gebeurd met de schoenmakerij van Max ? Waarom staat zijn winkel vol sacochen? Wat is het plan van Barbara en Laurence en hoe ver willen ze gaan om hun plannen te verwezenlijken en om de bezittingen van Max te veroveren ? Max, die krijgt hulp van zijn beste vriendin Virginie, maar kunnen zij voldoende weerstand bieden? Zij spelen stiekem ook op de lotto… .

De auteur

Pol Anrys

Pol is geboren op 04/11/57 te Gent, gehuwd, vader van vier kinderen en beroepshalve Preventieadviseur. Hij is actief in toneelkring “Levet Scone”, Wilsele (Leuven), van ’80 tot ’90 als acteur, van ’90 tot op heden als regisseur in eigen kring en in diverse kringen in en rond het Leuvense en was voorzitter van Levet Scone van 2003 tot 2012.

Als acteur stak hij veel op van de verschillende regisseurs die in zijn kring de revue passeerden en leerde hij ook heel wat toneelstukken kennen door ze zelf te spelen of te zien bij andere kringen in amateur -of beroepstheater. Hij volgde een aantal kleinere opleidingen tot regisseur, bij diverse federaties die nu samen “Opendoek” vormen en is met het idee beginnen te spelen om zelf een stuk te schrijven omdat hij als regisseur van het kindertoneel op zoek was naar een degelijk stuk voor kinderen, wat niet altijd zo evident was en is.

In ’98 volgde hij dan een jaar opleiding “Toneel schrijven” bij Ed Vanderweyden, zelf toneelauteur en ook Script Editor bij de VRT voor verschillende feuilletons, zoals “Windkracht Tien”, “Heterdaad”, “Flikken”, “Stille Waters”, “Salamander”, “In Vlaamse velden” e.a.).  Tijdens de opleiding bleek dat het genre “intrigekomedie” hem erg goed lag en zijn eerste werk, tevens zijn “examen”stuk “Comme chez Swa” is dan ook een intrigekomedie geworden.

Volgende stukken staan ondertussen op zijn palmares: “Vier op een rij” (ook gespeeld onder de title “Handen omhoog”), “Kuuroord Fontina”, “Per(r)ongeluk”, “De zevende zoned”, “Martha en Mathilda” (in 2013 het meest gespelde toneelstuk in Vlaanderen), “O(p)paal”, “Wanda’s bonte was” en “Te laat”.

Zoals mag blijken schrijft Pol gemiddeld één stuk om de één à twee jaar, wat niet echt veel is. Maar door een heel druk bestaan en het feit dat hij “kwaliteit wil brengen, wat de nodige tijd vergt, is het schrijven van meer stukken voorlopiq niet haalbaar.

Met meer dan 50 toneelkringen per seizoen die een van zijn toneelstukken spleen is Pol momenteel de meest gespeelde toneel auteur in het amateurtheater in Vlaanderen.

De regisseur

Erik Van Gysegem (1951)

Heeft als 16 jarige de eerste theaterstappen gezet bij Vast Als Elk In Hofstade als Mortimer in Arsenicum en oude kant.

Speelde nadien ononderbreken bij O.A. bij Theater 80 Aalst, Feniks Schoonaarde, ‘T Land van Rien en Theater Barbara Aalst en Pacotheater. Goed voor ongeveer 70 rollen maar toch meestal komische vertolkingen.

Vorig jaar jaar was hij bij KVL als Frank De Bolle in de Italiaanse meesterhand. Dit is zijn derde regie bij KVL na “Pak in stap uit” en “Pompen of verzuipen”. Voetbal en volleyball waren jeugdige hobby’s terwijl hij nu graag een balletje petanque gooit. Toch blijft hij verstokt aan het theater! “Het is leuk werken bij KVL met een enthousiaste cast en crew!” zegt hij. “Het zal weer raar doen de eerste dagen na de laatste voorstelling, maar er staat weeral een nieuwe uitdaging te wachten voor 2016”.

Cast

Barbara Commensaal Nelly Ancaer
Max De Schoenmaker (haar man) Johan Coignau
Laurence David (dochter van Barbara) Silvy Rossignol
Virginie Maes (vriendin van Max) Kristel Collet
Michel Scalbi (minnaar van Barbara) Nick Bronselaer
De verschillende klanten
Inge De Bruyn
Celine Erauw
Erika Verbeiren
Lieve de Lombaert
Chantal Keymolen
Dokter De Donder : Paul De Bisschop
Jacqueline : Chantal Keymolen
Deurwaarder De Wachter : Paul De Bisschop
Agent Van Trappen : Lieve De Lombaert

Crew

Decor       Roger Schelfhout, Willem De Bruyn, Christian Cocu, Johny De Luyck
Belichting en geluid       Wullem De Bruyn, Erik De Backer, Jan De Bisschop
Muziek        Viool gespeeld door Nick Bronselaer
Toneelmeester en pietje de dood        Céline Erauw
Fotoreportage        Jos De Loose
Grime       Leen De Bruyn, Sien D’hoe
Layout en Druk        Koen Pierreux
Productieleiding       Silvy Rossignol
Rekwsieten en tekststeun       Lieve De Lombaert
Regie       Eddy D’Hoe
Reservaties       Nicole Van Vreckem

 

Producties

2016          2014 →

 


Onze nieuwste productie