Martha en Mathilda 2012

2012 Martha_en_MathildaHet stuk

Martha en Mathilda speelt zich af in een oubollig hotelletje op de Vlaamse boerenbuiten van vandaag. De Twee oude zussen die het hotelletje runnen zitten echter in de financiële problemen maar het oplossen van hun problemen doen ze op een nogal eigenwijze manier.

Tijdens het weekend van De Ronde van Vlaanderen strijken in de regio een heleboel wielerliefhebbers neer om met hun geschoren benen in de voetsporen te treden van de vedetten.

Van deze drukte profiteren de twee oudere uitbaatsters van hotel “De Goudfazant” om hun louche zaakjes geregeld te krijgen.

Niemand kon echter vermoeden dat ze net dat weekend uit hun huis zouden worden gezet door de plaatselijke notaris.

Een komisch drugsspel zou z’n naam niet waardig zijn als er niet van alles misliep tijdens dit weekend.

Na-ijver onder de wielrenners, een verleidde detective, een hebberige notaris, kranige 80-ers, dopingcontrole en een drugsdealer zijn de ingrediënten van het zeer amusante Martha & Mathilda.

De auteur

Pol Anrys

Pol is geboren op 04/11/57 te Gent, gehuwd, vader van vier kinderen en beroepshalve Preventieadviseur.

Hij is actief in toneelkring “Levet Scone”, Wilsele (Leuven), van ’80 tot ’90 als acteur, van ’90 tot op heden als regisseur in eigen kring en in diverse kringen in en rond het Leuvense en is sinds 1 juni 2003 voorzitter van Levet Scone.

Als acteur stak hij veel op van de verschillende regisseurs die in zijn kring de revue passeerden en leerde hij ook heel wat toneelstukken kennen door ze zelf te spelen of te zien bij andere kringen in amateur -of beroepstheater.

Hij volgde een aantal kleinere opleidingen tot regisseur, bij diverse federaties die nu samen “Opendoek” vormen en is met het idee beginnen te spelen om zelf een stuk te schrijven omdat hij als regisseur van het kindertoneel op zoek was naar een degelijk stuk voor kinderen, wat niet altijd zo evident was en is.

In ’98 volgde hij dan een jaar opleiding “Toneel schrijven” bij Ed Vanderweyden, zelf toneelauteur en ook Script Editor bij de VRT voor verschillende feuilletons, zoals “Windkracht Tien”, “Heterdaad”, “Flikken”, “Stille Waters” e.a.).

Tijdens die opleiding bleek dat het genre “Intrigekomedie” hem erg goed lag en zijn eerste werk, tevens zijn “examen”stuk “Comme chez Swa” is dan ook een intrigekomedie geworden.

Met “Het Woeste Woud” en “Het Oneindige Verhaal”, een toneelbewerking van het boek van Michael Ende, schreef hij ondertussen ook reeds twee toneelstukken voor kindertoneel, wat zijn aanvankelijk opzet was, maar zijn voorliefde blijft toch uitgaan naar de intrigekomedie.

In 2004 volgde dan ook het tweede stuk in dat genre, nl. “Handen Omhoog” ondertussen “Vier op een rij” geworden. Eind 2006 verschijnt een derde intrigekomedie, “Kuuroord Fontina”, begin 2008 was het de beurt aan “Per (r) ongeluk” en begin februari ’09 verscheen “De zevende zonde” om in 2011 gevolgd te worden door “Martha en Mathilda”. Dat stuk blijkt meteen aan te slaan vermits het ondertussen reeds bij een twintigtal kringen is gespeeld of geprogrammeerd . De eer van jongste creatie gaat naar “O(p)paal” dat uitkwam in februari 2012 en in november 2012 in première gaat bij “De Draaikolk” uit Veltem.

Zoals mag blijken schrijft Pol gemiddeld maar één stuk om de één à twee jaar, wat niet echt veel is. Maar door een heel druk bestaan en het feit dat hij “kwaliteit” wil brengen, wat de nodige tijd vergt, is het schrijven van meer stukken voorlopig niet haalbaar.

Met meer dan 50 toneelkringen per seizoen die een van zijn toneelstukken spelen is Pol momenteel de meest gespeelde Vlaamse toneelauteur in het amateurtheater in Vlaanderen.

De regisseur

Robrecht De Koninck

Robrecht is geboren in 1981 en heeft er met dit stuk z’n eerste regie voor een volavondstuk opzitten.

Robrecht Is afkomstig van de Faluintjesgemeente Meldert en woont vandaag in Baardegem. Hij heeft na zijn ASO opleiding in Aalst gekozen voor een regentaatsopleiding in Gent.

Toneelervaring heeft hij opgedaan sinds z’n 11 jaar. De vraag, om in het schooltoneel mee te spelen, heeft een microbe gecreëerd die de dag van vandaag nog steeds prominent aanwezig is.

Robrecht speelde reeds 6 toneelstukken mee bij KVL. Daarnaast was hij op de planken terug te vinden bij Paco, De Katrienen, Hogerop, Scholen, Faluintjestheater. Hier nam hij zowel kleine als lijvige rollen voor z’n rekening.

Door z’n opgedane toneelkennis waagde hij er zich aan om hier en daar al een opmerking aan de regisseur door te geven. Vanuit dit standpunt heeft het bestuur van KVL dan ook besloten om hem z’n regiedebuut in eigen vereniging te laten ervaren.

Tijdens de repetities is er alleszins goed gewerkt en vooral veel gelachen, en dat doet onze vereniging sowieso deugd.

Als een vis in het water op de planken, dat staat buiten kijf. Het wordt uitkijken wat hij er met z’n eerste regie van maakt.

Cast

Nelly Ancaer als: Martha
Chantal Keymolen als: Mathilda
Nick Bronselaer als: Victor Vastmans
Thaïs Goessens als: nichtje Margot
Silvy Rossignol als: Ellen
Erika Verbeiren als: Kaat
Gert Rossignol als: Marco

Kristel Collet als:

Priscilla
Robrecht De Koninck als: Elvis
Paul De Bisschop als: notaris
Inge De Bruyn als: politiecommisris
Tina De Bisschop als: agente

Technische fiche

Decor & Video       Roger Schelfhout, Michel Decat, Willem De Bruyn, Nick Bronselaer, Paul De Bisschop, Pieter De Bisschop, Frank Bronselaer, Steve De Maegd, Elias Van Den Broek, Jan De Bisschop
Belichting en geluid       Wullem De Bruyn, Erik De Backer, Jan De Bisschop, Pieter De Bisschop

Fotoreportage     

Jos De Loose
Grime       Martine Roesems, Sien D’hoe
Layout en Druk      Ludwig Lievens – www.Comith.be
Productieleiding        Eddy D’hoe
Rekwsieten en tekststeun      Lieve De Lombaert

Regie      

Robrecht De Koninck
Reservaties       Nicole Van Vreckem

 

Producties

2013          2011


Onze nieuwste productie